Het lespakket Radicaal in Beeld is vakoverstijgend en richt zich op de thema’s radicalisme en beeldvorming. Leerlingen maken kennis met het begrip radicalisme aan de hand van verschillende casussen. Het begrip radicalisme wordt onderzocht vanuit historische en maatschappelijke invalshoeken. Vervolgens proberen leerlingen zich in te leven in de radicaal. Welke doelen worden er nagestreefd? Op welke manier? Kun je je daarmee identificeren? Vanuit deze context wordt gekeken naar de rol van media en beeldvorming.

Op welke manier gebruiken radicale groeperingen media? Kunnen media de beeldvorming van het publiek ten opzichte van de radicale groeperingen beïnvloeden? De leerlingen onderzoeken vervolgens de kracht van beelden en leren deze in de context te plaatsten van de drie perspectieven (kunstenaars, media, jongeren). Dit alles ter voorbereiding op de praktijkopdracht: een creatieve media-uiting rondom radicalisme.

In de dossiers op deze website is (beeld-)materiaal verzameld dat het uitgangspunt voor de lessen vormt.

Het lespakket wordt afgesloten met een creatieve opdracht. Het wordt docenten aangeraden deze onder begeleiding van een vakdocent fotografie of film te laten plaatsvinden, maar docenten kunnen ook zelf met de opdracht aan de slag door middel van duidelijke handreikingen.

Gastdocenten
Paradox beschikt over een poule met vakdocenten fotografie en film. Neem contact met ons op voor prijzen en boekingen of vul het formulier hiernaast in.

Wedstrijd
LET OP! Inzenden voor de wedstrijd is verlengd en kan nog t/m 15 april
Elke klas kiest de drie beste resultaten van de praktijkopdracht. Deze worden door een jury bekeken en vervolgens op de site geplaatst. Alle inzendingen die vóór 1 april 2011 binnen zijn, dingen automatisch mee naar de hoofdprijs: het winnende werk krijgt een plek in de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Die is nog te zien tot 13 juni 2011. De winnaar wordt tijdens een feestelijke ceremonie halverwege april 2011 bekend gemaakt. Houd de agenda in de gaten voor de datum.

Apparatuur
Scholen in Zuid-Holland die graag een workshop video willen doen, maar geen apparatuur ter beschikking hebben, kunnen deze huren bij het Uitleencentrum van kunstgebouw Zuid Holland. Kijk op www.uitleencentrum.nl voor informatie en prijzen.

Informatie + reserveren
Paradox Educatie
educatie@paradox.nl
06 12310419
www.a-n-g-r-y.nl
Aanbieder
Paradox

Voor wie
Leerlingen van 4/5 havo, eenvoudig aan te passen voor 4/5 vwo

Vakken
Het materiaal sluit aan bij de eindtermen van CKV, kunst (algemeen), kunst (beeldende vormgeving), geschiedenis, maatschappijleer en de ontwikkeling van mediawijsheid.

Aantal leerlingen
25–30 leerlingen per groep

Duur
Vijf lessen van 50 minuten en één dagdeel praktijkopdracht. (Reken voor de optie video twee dagdelen.)

Kosten
Gratis. Het lespakket is hier gratis te downloaden. U hoeft alleen uw naam en emailadres achter te laten. Daarnaast kunt u er voor kiezen om een gastdocent in te huren via Paradox: € 5,- p/ll per dagdeel.

Waar
Op school

Wanneer
Vanaf 22 januari
Download:
Docentenhandleiding
Werkboek leerlingen
Formulier bij Les 6
Rechtenvrije muziek bij Les 6
Bijlage Beeldbewerkings-
software bij Les 6


Foto’s en filmpjes gemaakt in het kader van Lespakket 1 – Radicaal in Beeld kunnen hier geupload worden. Hiervoor zijn de codes nodig die u per email zijn toegezonden na het downloaden van het lesmateriaal. Geen codes? Probeer dan eerst het materiaal nogmaals te downloaden. Als u ook dan nog geen codes ontvangt (hier kan enige tijd overheen gaan), kunt u een email sturen aan educatie@paradox.nl met in de onderwerpbalk ‘codes uploaden angry’. Vermeld in het bericht uw naam en de naam van de school.


Beste docent, Voor u het materiaal kunt downloaden vragen wij u uw gegevens achter te laten. Het kan zijn dat wij deze in mei 2011 gebruiken om contact met u te zoeken in verband met een evaluatieonderzoek. Daarnaast helpt het ons inzichtelijk te maken wie ons materiaal gebruikt. Hartelijk dank voor uw medewerking en veel lesplezier gewenst!